Hoe verbeter je interne communicatie?

Bron: Pixabay / Free-Photos


In deze blog vertel ik wat interne communicatie precies is en hoe je het kan inzetten bij organisaties. Daarnaast bespreek ik ook kort een model dat je kan gebruiken om interne communicatie te verbeteren.

Communicatie is overal en altijd. Zelfs niets zeggen is communicatie en dan hebben we het nog niet eens gehad over onbewuste communicatie. Communicatie is dus heel belangrijk in het dagelijks leven. En dus ook in het bedrijfsleven. Bedrijven doen er goed aan om te investeren in communicatie en waar mogelijk deze interne communicatie te verbeteren.

Wat is interne communicatie?


Voordat ik kan vertellen waarom het nuttig is om goeie interne communicatie te hebben, is het goed om te beginnen bij de definitie.

Interne communicatie is een proces van continue uitwisseling van boodschappen en de betekenisgeving daarvan tussen personen die beroepshalve betrokken zijn bij de organisatie’.

Interne communicatie volgens Basisboek Interne Communicatie van Erik Reijnders

Nu we weten wat het begrip precies inhoudt, is het belangrijk om de eerste stappen te maken naar een verbeterde interne communicatie.

Kleine en grote organisaties


Natuurlijk is het niet nodig om meteen heel veel geld te pompen in interne communicatie. Het ligt er ook aan hoe groot het bedrijf of de organisatie is. Met een klein bedrijf is het niet nodig om bijvoorbeeld een fulltime communicatiemedewerker in te huren. Waarschijnlijk is het mogelijk om nog de meeste communicatie zelf te doen. Maar het moet wel gedaan worden. De andere medewerkers moeten wel op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het bedrijf. Dit kan gebeuren door middel van een wekelijkse meeting of een korte nieuwsbrief.

Tegenwoordig maken bedrijven bijvoorbeeld ook gebruik van SpeakAp, een soort Facebook voor de interne communicatie van bedrijven. Voor grote organisaties is interne communicatie nog belangrijker. Dit komt omdat er veel meer medewerkers zijn en niet iedereen krijgt alles mee van de werkvloer. Wat doe je dan? Je zet interne communicatie in door meetings, een nieuwsbrief, een directiemail, intranet of een dagstart.

Maar hoe kies je nou de juiste communicatiemiddelen voor interne communicatie?

Het ligt er maar net aan wat het doel is van de interne communicatie en of de medewerkers eigenaarschap mogen hebben. Gelukkig bestaat er wel een model voor om te bekijken welke communicatiemiddelen je het beste kunt inzetten voor interne communicatie. Dit is de trap van Quirke.

Trap van Quirke. Bron: Communicatie KC.

De trap van Quirke helpt je om je doel van interne communicatie en hoe je dat bereikt in kaart te brengen. Mocht je dit model nog niet gebruiken, dan is dit een van de eerste stappen om de interne communicatie te verbeteren.

Het is wel duidelijk dat een bedrijf kan profiteren van goede interne comunnicatie. Wil je weten wat ik voor jouw bedrijf kan doen met betrekking tot interne communicatie? Neem dan contact op!

%d bloggers liken dit: